Teme

Teme


Vesela družina sirupi

Lifeline sirupi su tečni dodaci ishrani koji pomažu kod suhog i produktivnog kašlja. Formulacije su bogate pažljivo odabranim, djelotvornim biljnim ekstraktima jagorčevine, bijelog sljeza, rtanjskog čaja, kupine, koprive, lista eukaliptusa, bokvice, komorača, zove i plućnjaka, koji se izrađuju ručno i neposredno prije izrade sirupa. Ovako se postiže da su vrijedni sastojci sačuvani, a proizvodi imaju bogat aromatičan okus.

Lifeline Kole

Jagorčevina, kupina i kopriva
Pomažu kod iskašljavanja i oslabljenog imuniteta

Lifeline Kole, zahvaljujući aktivnim, biljnim komponentama jagorčevine, kupine i koprive pomaže kod iskašljavanja, produktivnog kašlja i svih tegoba koje prate upale disajnih puteva.

 • Ekstrakt korijena jagorčevine podstiče izlučivanje sluzi iz bronhija, razrjeđuje gusti bronhijalni sekret i olakšava iskašljavanje.
 • Kopriva jača odbrambenu sposobnost organizma.
 • Ekstrakt kupine umanjuje upalne procese na sluznicama respiratornog trakta.

Način upotrebe: Djeca starija od 4 godine: 3 puta dnevno po 1 malu kašiku (5 ml);
Djeca starija od 12 godina i odrasli: 3 puta dnevno po 1 supenu kašiku (15 ml).

Lifeline Leo

Eukaliptus, majčina dušica i plućnjak
Olakšavaju iskašljavanje i pomažu kod upale gornjih disajnih puteva

Lifeline Leo je tečni dodatak ishrani bogatog, aromatičnog okusa, koji zahvaljujući biljnim ekstraktima eukaliptusa, majčine dušice i plućnjaka olakšava iskašljavanje.

 • Eukaliptus olakšava iskašljavanje, smanjuje bol u grlu i olakšava disanje.
 • Majčina dušica olakšava iskašljavanje nakupljenog sekreta.
 • Plućnjak zahvaljujući polisaharidima i sluzima umiruje upalne procese respiratornog trakta.

Način upotrebe: Djeca iznad 3 godine: 3 puta dnevno po 1 malu kašiku (5 ml);
Djeca starija od 12 godina i odrasli: 3 puta dnevno po 1 supenu kašiku (15 ml).

Lifeline Pufi

Bijeli sljez, kupina i rtanjski čaj
Pomažu kod suhog, nadražajnog kašlja

Lifeline Pufi efikasno umiruje suhi nadražajni kašalj.

 • Ekstrakt korijena bijelog sljeza sadrži sluzi koje oblažu sluzokožu ždrijela i umanjuju nadražaj kod suhog kašlja.
 • Ekstrakt kupine umanjuje upalne promjene na sluznicama respiratornog trakta.
 • Ekstrakt rtanjskog čaja (primorskog vrijeska, kraškog čubra) djeluje antiseptično na sluznici ždrijela, odličan je antioksidans i pomaže kod upale disajnih puteva.

Način upotrebe: Djeca od 3 do 6 godina: 3 puta dnevno po 1 malu kašiku (5 ml);
Djeca starija od 6 godina i odrasli: 3 puta dnevno po 1 supenu kašiku (15 ml).

Lifeline Panta

Bokvica, komorač i zova
Pomažu kod zapaljenog grla i iskašljavanja

Ovi biljni ekstrakti namijenjeni su za pomoć kod zapaljenog bolnog grla, febrilnih stanja i iskašljavanja.

 • Ekstrakt lista bokvice se tradicionalno koristi kao pomoć kod zapaljenog bolnog grla, akutnog i hroničnog kašlja i bronhitisa.
 • Ekstrakti komorača i bokvice zajedno razrjeđuju gust bronhijalni sekret, olakšavaju disanje i iskašljavanje sekreta i djeluju protivupalno.
 • Ekstrakt zove, smanjuje trajanje simptoma prehlade i pomaže znojenje kod stanja praćenih povišenom temperaturom.
 • Komorač blago reguliše probleme digestivnog trakta kao što su nadutost i otežano varenje.

Način upotrebe: Djeca od 3  do 10 godina: 3 puta dnevno po 5 ml (1 kafena kašičica);
Djeca starija od 10 godina i odrasli: 3 puta dnevno po 10 ml (2 kafene kašičice).

Propoklir

U Lifeline Propoklir liniju proizvoda pretočeni su pažljivo odabrani prirodni sastojci med, propolis i ljekovito bilje, koje se tradicionalno koristi u liječenju bolesti disajnih puteva, a savremena nauka je potvrdila njihovo blagotvorno dejstvo.

Biljni ekstrakti jagorčevine, kupine, koprive, eukaliptusa, majčine dušice i plućnjaka izrađuju se neposredno prije proizvodnje sirupa, kako bi se zadržalo što više djelotvornih i vrijednih aktivnih sastojaka u samom proizvodu.

Lifeline tečni dodaci ishrani se upravo zbog toga odlikuju izrazito aromatičnim i autentičnim mirisom i ukusom ljekovitog bilja. Propoklir linija proizvoda, pored visoko vrijednih, ručno rađenih biljnih ekstrakata koji pomažu kod suhog i produktivnog kašlja, sadrži izuzetno kvalitetan, standardizovan propolis i med koji uz antimikrobno i protuupalno djelovanje zajedno jačaju odbrambenu sposobnost organizma.

Lifeline Propoklir


Antiseptični sprej za usta s propolisom i mentolom

Antiseptični sprej za usta s propolisom i mentolom

Antiseptični sprej sa propolisom i mentolom je dodatak ishrani namijenjen odraslima. Alkoholni rastvor propolisa i mentola imaju antiseptično djelovanje i pomažu regulaciji funkcije disajnih puteva kod prehlade i gripa. Ublažavaju upalne promjene desni, grla i ždrijela i pomažu kod uklanjanja neprijatnog zadaha i dezinfekcije usta.

Način upotrebe:
4 puta dnevno, pritiskom na raspršivač, po dvije doze ubrizgati u usnu duplju.


Propolis, med, eukaliptus, majčina dušica i plućnjak

Propolis, med, eukaliptus, majčina dušica i plućnjak

Biljni ekstrakti olakšavaju iskašljavanje i pomažu kod upale gornjih disajnih puteva. Plućnjak zahvaljujući polisaharidima i sluzima umiruje upalne procese respiratornog trakta. Eukaliptus olakšava iskašljavanje, smanjuje bol u grlu i olakšava disanje. Majčina dušica olakšava iskašljavanje nakupljenog sekreta.Med i propolis podstiču imunitet i imaju antibakterijsko djelovanje.


Način upotrebe:

Djeca između 3 i 12 godina: 3 puta dnevno po 1 malu kašiku (5 ml).
Djeca starija od 12 godina, adolescenti i odrasli: 3 puta dnevno po 1 supenu kašiku (15 ml).


Sprej za grlo s propolisom, medom i eukaliptusom za djecu

Propolis i med posjeduju antiinflamatorna i antimikrobna svojstva te ublažavaju simptome koji prate upale grla i krajnika, zapaljenje desni i afte. Eukaliptus olakšava iskašljavanje, smanjuje bol u grlu i olakšava disanje.

Sprej za grlo s propolisom, medom i eukaliptusom za djecuPropoklir sprej za djecu pomaže kod:

 • upale grla i krajnika,
 • prehlade i gripa,
 • suhog i nadraženog grla,
 • zapaljenja desni i afti.

Način upotrebe:

Djeca starija od 3 godine: 4 puta dnevno pritiskom na raspršivač, ubrizgati u usnu duplju.

Kašalj

Kašalj kod djece se često javlja sa promjenom vremenskih prilika, kao jedan od glavnih znakova respiratornih infekcija. Kod djece je to najčešće “noćna ptica” – suvi nadražajni kašalj, pa se mame često hvataju za glavu pokušavajući da pomognu svojim mališanima i pobijede besane noći!

Nadražaj disajnih organa je pokretač refleksa kašlja. Poslije nadražaja slijedi dubok udah, pa snažan izdah praćen suženjem dušnika i grkljana što se čuje kao kašalj. Izdah je nevjerovatno snažan, tako da izbačene kapljice iz disajnih organa lete brzinom od preko 150 km/sat.


Vrste kašlja

Postoje dvije osnovne vrste kašlja:

 • suvi – neproduktivni ili nadražajni i
 • vlažni – produktivni!

Suvi kašalj

Naziva se i nadražajni ili neproduktivni, a nastaje kao rezultat direktnog oštećenja gornjih disajnih puteva. Gotovo svi respiratorni virusi, neki više, neki manje, dovode do “ranjene” sluzokože disajnih puteva.

Dijete kašlje u napadima, a nema šta da izbaci pa često bolno plače poslije napada kašlja. Ponekad povrati zbog ovog nadražajnog napinjanja. Što dijete više kašlje sve se više oštećuje već ranjena sluznica disajnih puteva. Zato ovaj začarani krug traje sve dok ga ne prekinemo i dok dijete ne pobijedi virus – najčešči uzrok ove vrste kašlja.

Suvi kašalj je rijetko pratilac nekog veoma ozbiljnog respiratornog oboljenja kod djece, a ako je dijete bez visoke temperature, bez otežanog (“svirajućeg”) i ubrzanog disanja i dobrog apetita – skoro sigurno se radi o bezazlenoj virozi!

Zašto se stanje pogoršava noću?

Obično se radi o nadražajnom – “slivajućem” kašlju. Preko dana, dok je dijete aktivno dio sekreta izlazi kroz nos ili dijete proguta sekret koji se sliva niz grlo. Noću, kada spava sekret se sliva ka dušniku i provocira kašalj.

Produktivni “vlažni” kašalj

Daleko je rjeđi kod djece! Javlja se kada su pluća (u stvari se radi o bronhijama) puna sekreta pa se kašljem sekret “ispumpava” i zato se kašalj naziva produktivni. Obično se radi o bronhitisu, rjeđe o upali pluća. Veća djeca mogu da iskašlju sekret, a manja obično progutaju ili povrate sluz.

Da li je svaki “vlažni” kašalj iz pluća?

NIJE!

Obilan sluzav sekret iz nosa i gornjih dijelova grla može da se zaglavi u grlu i dušniku pa dijete “vlažno” kašlje iako nema sekret u plućima. Ovo daje lažnu sliku produktivnog kašlja, a zapravo se radi o nadražajnom kašlju sa “vlažnim” prizvukom.


Kako se kašalj liječi?

Postoji jednostavno medicinsko pravilo: ne liječi se kašalj već uzrok kašlja!

Zato je vrlo važno postaviti dijagnozu bolesti koju kašalj prati. Izlječenjem osnovnog oboljenja i kašalj će proći. Zato roditelji ne treba na svoju ruku da liječe kašalj prije konsultacije sa pedijatrom.

Da li pomažu sirupi na biljnoj bazi?

Pomažu!

Oni se mogu dati djeci i bez pregleda ukoliko je dijete koje nadražajno kašlje dobro rapoloženo, dobrog apetita, bez povišene temperature, i bez otežanog i ubrzanog disanja, a kašalj se pojačava u ležećem položaju. Tada se skoro sigurno radi o “slivajućem” kašlju zbog virusne upale nosa i grla.

Bijeli sljez se vijekovima koristio kao lijek za kašalj koji prati upale gornjih disajnih organa.

Sirup bijelog sljeza oblaže sluzokožu grla, “pokriva” ogoljene nervne završetke koji prenose nadražaj na kašalj, i tako pomažu detetu da se izbori sa dosadnim, suvim neproduktivnim kašljem, ali i pomaže iscjeljenje (iako ne djeluje na virus koji uzrokuje kašalj).

Kako?

Tako što dijete rjeđe kašlje (jer je bijeli sljez “pokrio” i zaštitio oštećenu sluznicu), pa se na taj način smanjuje efekat “dranja” sluzokože koja je već razorena virusom. Naime, svaka epizoda suvog kašlja dodatno oštećuje ranjenu sluznicu disajnih organa, tako da receptori bivaju još više ogoljeni i nadraženi, pa se kašalj pojačava i zatvara se “začarani krug” koji vodi u pogoršanje bolesti. Zato smanjenjem nadražaja, sirup bijelog sljeza pomaže regeneraciju oboljele sluzokože djetetovih disajnih puteva.

Kada je vrijeme za pregled pedijatra?

Pregled je obavezan ako:

 • dijete dobije visoku temperaturu – ovo ukazuje na ozbiljniju infekciju!
 • izgubi živost i postane nezainteresovano i pospano – takođe nagovještava da se nešto ozbiljnije dešava.
 • javi se otežano (svirajuće) i ubrzano disanje – to može ukazati na bronhitis.
 • javi se “lavež” praćen “struganjem” pri udahu i izdahu. Tada je skoro sigurno u pitanju laringitis.
 • izgubi apetit i počne uporno da povraća – možda je virus napao želudac.

Ukoliko nema baš nikakvog napretka poslije tri do pet dana korišćenja sirupa trebalo bi obaviti pregled.

Prostata

Šta je prostata i gdje se nalazi?

Prostata, takođe poznata i kao kestenjača, dio je muškog polnog sistema.

Prostata je smještena ispod mokraćne bešike. Mokraćna cijev prolazi kroz njeno središte. Njen smještaj u neposrednoj blizini mokraćnog sistema ima za posljedicu da patološke promjene prostate mogu uzrokovati poteškoće sa mokrenjem.

Prostata je po obliku i veličini slična kestenu i teži oko 11 g. Kod muškaraca iznad 45. godine života može se povećati i dostići veličinu mandarine. Normalna prostata bez patoloških promjena je glatka i mekana.

Funkcija prostate

Prostata učestvuje u proizvodnji sjemene tečnosti (oko 15–30 % sjemene tečnosti stvara se u prostati). Sjemena tečnost hrani i štiti spermatozoide. Poznati muški polni hormon kojeg proizvode testisi ima vrlo važnu ulogu u regulaciji funkcije prostate.

Rast prostate

Pri rođenju prostata je teška samo nekoliko grama. Fiziološki rast prostate započinje tokom polnog sazrijevanja u pubertetu i oko 20-e godine ona doseže svoju odraslu veličinu i težinu. Kod zdravog odraslog muškarca prostata teži oko 11 g i veličinom i oblikom podsjeća na kesten.

Drugo razdoblje rasta započinje oko 30. do 35. godine života. Nije još u potpunosti razjašnjeno šta podstiče rast prostate. Prema trenutno prihvaćenim teorijama, glavni pokretači rasta prostate su polni hormoni, androgeni i estrogeni.


Šta je benigna hiperplazija prostate?

Banner image

BHP – benigna hiperplazija prostate, dobroćudno povećanje prostate, najučestalija je bolest mokraćno-polnog sistema muškaraca iznad 50 godina starosti.

BHP – povećanje prostate obično je povezano s neugodnim simptomima, nazvanim simptomima donjeg mokraćnog sistema. Povećana prostata pritišće na uretru (cijev kroz koju mokraća ističe iz mokraćnog mjehura), pri čemu uzrokuje poteškoće pri izmokravanju, što s godinama može dovesti do nepovoljnih anatomskih i funkcionalnih promjena unutar mokraćnog mjehura i u bubrezima (kao npr. opstrukcija izlaza mokraćnog mjehura).

Uzroci BHP-a nisu dosad u potpunosti razjašnjeni. Najvažniji faktori rizika uključuju:

 • dob muškarca – što je muškarac stariji, to je veći rizik obolijevanja od BHP-a.
 • hormoni – prostata je žlijezda koja zavisi od muškog polnog hormona kojeg 95% proizvode testisi, ali i od ženskog polnog hormona estrogena koji se stvara u malim količinama u testisima i masnom tkivu kao rezultat metaboličkog pretvaranja muškog polnog hormona u ženske polne hormone – estrogene.

Simptomi

 • učestalije mokrenje tokom dana
 • potreba za mokrenjem nekoliko puta tokom noći
 • osjećaj nepotpunog pražnjenja mokraćnog mjehura
 • hitna potreba za mokrenjem kod samo male količine mokraće unutar mokraćnog mjehura
 • osjećaj pečenja ili oštra bol tokom mokrenja (dizurija)
 • otežan početak mokrenja
 • slab mlaz uz produženo vrijeme mokrenja
 • kapanje pri kraju mokrenja
 • inkontinencija mokraće
 • poteškoće u polnom životu.

Konzervativno liječenje • Hirurško liječenje • Farmakoterapija

 • inhibitori 5 α-reduktaze – zaustavljaju povećanje ili čak smanjuju veličinu prostate ukoliko se liječenje provodi tokom više mjeseci ili čak godina.
 • blokatori α 1-adrenergičnih receptora – smanjuju tonus glatkih mišića i na taj način ublažavaju simptome iritacije.
 • lijekovi biljnog porijekla – s protivupalnim, antiedematoznim i antiandrogenim efektom.

 


Šta je Lifeline Prostat?

Lifeline Prostat predstavlja idealnu kombinaciju biljnih fitosterola iz sjemena bundeve, bobica sabal palme i kore afričke šljive. Smanjuje otok prostate, poboljšava pražnjenje i štiti funkciju prostate.

Prostat sadrži cink i vitamin B6, koji pojačavaju djelovanje biljaka, bitno poboljšavaju spermatogenezu a samim tim i potenciju. Pije se samo jedna kapsula dnevno.

Tegobe učestalog mokrenja se ublažavaju već nakon par dana, a za 4-6 nedelja dolazi do značajnog smanjenja tegoba. Prostat je biljni preparat i može se koristiti preventivno.

Biljne komponente preparata, testerasta palma, sjeme bundeve i kora afričkog drveta, doprinose održavanju normalnog funkcionisanja prostate i organa urinarnog trakta. Ekstrakt lista uve djeluje kao uroantiseptik. Cink doprinosi održanju normalnog nivoa testosterona u krvi. Isto tako, doprinosi normalnom fertilitetu i reproduktivnoj funkciji. Vitamin B6 doprinosi regulaciji hormonske aktivnosti.

Sastav

Suvi ekstrakt ploda testeraste palme 160 mg, uljani ekstrakt sjemena bundeve 40 mg, suvi ekstrakt kore afričkog drveta 10 mg, suvi ekstrakt lista uve 5 mg, Cink 15 mg, Vitamin B6 5 mg.

Način upotrebe

Jednu meku kapsulu dnevno popiti sa vodom uz jelo. Vitamin B6 može smanjiti efikasnost antikonvulzivnih lijekova: fenobarbitona, levodope i fenitoina.

Želim poručiti – kliknite link

 


Iskustva korisnika


“Nelagodne tegobe sam trpio godinama, misleći da se samo meni to događa. Na sreću naišao sam na reklamu za Lifeline Prostat i odlučio da probam. Već nakon par dana, osjetio sam značajno poboljšanje. Žao mi je što nisam znao ranije.”


Mato iz Tomislavgrada“Imam 56 godina i problem sa potencijom.
Od kada koristim Prostat, riješio sam problem, vratilo mi se samopouzdanje i mnogo bolje se osjećam.”

                                                                                                                                             Emir iz Kaknja


“Već duže vrijeme imam problem sa mokrenjem, a najteže mi pada što noću i po tri četiri puta ustajem. Mislio sam da je upala mokraćnih kanala, ali kako je potrajalo, obratio sam se ljekaru. Preporučio mi je Lifeline Prostat i ja sam se nakon prve bočice preporodio.”

                                                              Žarko iz Sarajeva

Intimno zdravlje žene

Vaginalna flora čini najvažniju prirodnu zaštitu žene od urogenitalnih infekcija. Sastavljena je od „dobrih“ mikroorganizama, među kojima preovladavaju laktobacili, koji stvaraju nepovoljne uslove za rast i razvoj uzročnika bolesti.

 

Kod novorođenčadi vaginalna flora je sterilna, ali vrlo brzo nakon rođenja naseljavaju se različiti sojevi mikroorganizama, kao što su stafilokoki, streptokoki, E. coli i laktobacili. Svi ti mikroorganizmi žive u skladu jedni s drugima i održavaju zdravlje vaginalne sluznice, s blago kiselom pH vrijednošću koja iznosi između 4 i 4,5 te štiti od patogenih bakterija ili gljivica.

Narušena ravnoteža vaginalne mikroflore otvara put razvoju urogenitalnih infekcija

Izloženost stresu, česta promjena partnera, upotreba antibiotika, lokalna kontracepcijska spermicidna sredstva, agresivna sredstva za održavanje higijene, hormonske promjene u menopauzi i trudnoći, prisustvo šećerne bolesti, poremećaj imuniteta kao i niz drugih faktora, mogu smanjiti kvalitet vaginalne mikroflore. Iako narušena ravnoteža vaginalne mikroflore nije bolest, otvara put razvoju urogenitalnih infekcija, a učestale infekcije povezane su sa razvojem urogenitalnih bolesti.

U svijetu, oko 300 miliona žena godišnje oboli od neke urogenitalne infekcije, a svega 30-40% žena ima zdravu vaginalnu floru. Žene su, u svakom životnom dobu, izložene riziku od urogenitalnih infekcija. Najčešće se radi o bakterijskoj vaginozi, vaginalnoj kandidijazi ili trihomonijazi.

Do 19. godine svaka četvrta djevojka ima tegobe s vaginalnim sekretom. Učestalost bakterijske vaginoze kod djevojaka koje nisu imale odnos je 18%, dok kod polno aktivnih djevojaka iznosi oko 28%.

Trudnice, kao posebno osjetljiva grupa, imaju pojačan rizik za razvoj ponovljenih urogenitalnih infekcija, što može doprinijeti razvoju komplikacija ili prijevremenom porođaju. Zato je jako važno da žena u ovom periodu svog života održava zdravu vaginalnu mikrofloru kao prirodnu obranu od genitalnih infekcija.

Žene u reproduktivnom periodu najčešće imaju poremećenu vaginalnu floru, što doprinosi ponavljanju infekcija i komplikacija, pa i razvoju neplodnosti.

U postmenopauzi, žene imaju stanjenu vaginalnu sluznicu i smanjenu količinu zaštitnih supstanci i kiselina koje proizvode laktobacili radi zaštite. Posljedica su česte urogenitalne upale sa nizom subjektivnih neugodnih tegoba, posebno ako se razvije sekundarna infekcija.

Svaka upala urogenitalnog trakta zahtijeva ginekološki pregled, liječenje i mnogo strpljenja, ali uz pravilan pristup nije nerješiv problem. Uobičajena terapija bakterijske vaginoze odgovarajućim lijekovima vrlo je efikasna, ali bolest se vraća upravo zbog poremećene mikroflore. Bakterijska vaginoza se ponavlja u 15-30% slučajeva već u prva tri mjeseca nakon liječenja, a nakon dužeg perioda gotovo 50% žena ima iste simptome. Uz liječenje akutne infekcije, izuzetno je važno oporaviti vaginalnu floru.

 

Očuvanje ravnoteže vaginalne mikroflore je izuzetno važno i za liječenje i za prevenciju vaginalnih infekcija

Najjednostavniji, a uz to najefikasniji način obnavljanja vaginalne flore je podizanje količine laktobacila oralnim probiokulturama. Pri tome, tehnologija izrade kapsule mora zaštititi mikroorganizme pri prolazu kroz digestivni sistem a probiotički sojevi moraju biti odabrani prema efektu koji se želi dobiti. Zato probiokulturu treba pažljivo odabrati i koristiti dovoljno dugo da stabilizuje vaginalnu floru i tako pomogne u sprečavanju ponavljanja infekcije.

Istraživanja su pokazala da soj probiotika Lactobacillus rhamnosus u obliku kapsula koje se piju, vrlo efikasno uspostavlja i održava ravnotežu vaginalne mikroflore i smanjuje učestalost recidivirajućih infekcija. Oralno uzimanje ove probiokulture jednostavno je i prikladno svakom životnom dobu žene. Posebno je prihvatljivo za trudnice i djevojke kod kojih se liječenje ne smije provoditi konvencionalnom terapijom.

Kombinacija probiotika i brusnice ujedinjeni u borbi protiv vaginalnih infekcija

 

Čest uzročnik bakterijske vaginoze je bakterija escherichia coli. Brusnica, zahvaljujući proantocijanima tipa A, sprečava vezivanje bakterija na sluznicu urogenitalnog sistema te tako onemogućava razvoj infekcije, dok probiotičke bakterije obnavljaju vaginalnu mikrofloru i svojim metaboličkim produktima održavaju kiseli pH vaginalnog sekreta te vaginalnu sredinu čine nepogodnom za razvoj patogenih mikroorganizama.

Oralni preparati na bazi probiotika se posebno prepo­ručuju kod ponavljajućih vaginalnih infekcija, kod oslabljenog imunog sistema, te nakon antibiotske terapije ili drugih lijekova koji utiču na kvalitet vaginalne mikroflore.

Odgovorno polno ponašanje te uredne životne i higijenske navike osnova su očuvanja intimnog zdravlja žene, a probiotici koji sadrže specifične sojeve lactobacila nezaobilazna su pomoć u tim nastojanjima.

Urinarne infekcije

Kako nastaju urinarne infekcije (UTI)?

Da li ste znali da urinarne infekcije, poslije respiratornih, predstavljaju drugu najčešću infekciju? Studije su pokazale da uzročnici urinarnih infekcija u najvećem procentu dolaze iz debelog crijeva, uključujući i bakteriju E.coli.

Simptomi urinarnih infekcija su:

 • učestala potreba za mokrenjem
 • otežano zadržavanje urina
 • bolan osjećaj pečenja
 • uprkos osjećaju “urgentnosti”, mokrenje je minimalno,
 • urin može imati mliječni ili mutan izgled, čak i crvenkast ukoliko postoji prisustvo krvi

Prevencija, liječenje, terapija

U terapiji urinarnih infekcija najefikasnijom se pokazala kombinacija antibiotika i probiotika. Antibiotici se koriste u prvoj fazi liječenja. Suprimiraju rast i razmnožavanje mikroorganizama. U drugoj fazi liječenja, preporučuje se primjena oralnih probiotika. Oralni probiotici omogućavaju uspostavljanje normalne crijevne i vaginalne mikroflore, te sprečavaju relaps gljivičnih i bakterijskih infekcija.

Probiotici, dobre bakterije, smanjuju koncentraciju patogena u  donjim particijama digestivog trakta

Predhodno smo spomenuli da najveći broj uzročnika urinarnih i vaginalnih infekcija dolazi iz debelog crijeva. Jednostavno prelaze preko sluznice međice, dolaze na vaginalnu sluznicu i izazivaju vaginalne infekcije, a preko mokraćne cijevi dolaze u mokraćnu bešiku i izazivaju urinarne infekcije.

Probiotici, dobre bakterije, naročito sojevi koji naseljavaju donje particije digestivnog trakta (L.rhamnosus, L.acidophilus, L.rheuteri), ukoliko se primjene oralno, prolaze kroz cijeli digestivni trakt i smanjuju količinu patogenih mikroorganizama u debelom crijevu.

Kako djeluju probiotici?

Probiotici, iako se primjenjuju u vidu farmaceutskih oblika (tableta, kapsula, praškova) predstavljaju žive bakterije, prerađene posebnom tehnikom liofilizacije, tako da sva njihova svojstva ostaju očuvana. Ukoliko se primjenjuju oralno, probiotici svoje djelovanje ispoljavaju na sluznici digestivnog trakta, dakle ne prelaze u sistemsku cirkulaciju. Vezuju se za sluznicu, umnožavaju se, kolonizuju, stvaraju fizičku barijeru na sluznici digestivnog trakta koja ne dozvoljava da se patogene baktrije vezuju i zadržavaju. Osim toga, kao živi mikroorganizmi daju produkte metabolizma (mliječnu kiselinu, vodonik peroksid, sirćetnu kiselinu) koji sredinu debelog crijeva čine kiselom i nepodobnom za opstanak patogenih bakterija.

Patogene bakterije, uključujući i E.coli, zbog povećane koncentracije probiotskih bakterija napuštaju debelo cijevo te se tako koncentracija uzročnika urinarnih i vaginalnih infekcija značajno smanjuje.

Brusnica i probiotici se u svom djelovanju nadopunjuju

Brojne kliničke studije potvrdile su blagotvorno djelovanje kombinacije probiotika i brusnice u prevenciji i liječenju infekcija urogenitalnog trakta. Brusnica sadrži aktivnu komponentu, proantocijanidin tipa A, koji ispoljava anti-adhezivna svojstva. Vezuje se za fimbrije bakterije E.coli i sprečava njeno vezivanje za sluznicu urinarnog trakta. S obzirom da se proantocijanidini resorbuju iz digestivnog trakta i izlučuju putem urina, svoje djelovanje mogu ispoljiti u mokraćnoj bešici gdje je zadržavanje urina najduže.

Prema tome, probiotici svoje djelovanje ispoljavaju na sluznici digestivnog trakta tako što stvaraju fizičku barijeru za vezivanje patogena i svojim metaboličkim produktima stvaraju kiselu sredinu nepogodnu za život patogenih bakterija, dok proantocijanidini tip A iz brusnice svojim anti adhezivnim svojstvima onemogućavaju vezivanje i zadržavanje E. coli.

Preporuke za sprečavanje infekcija urogenitalnog trakta

 1. Nakon ili u toku terapije antibioticima, preporučuje se upotreba probiotskih preparata kao i preparata na bazi brusnice. Preparati na bazi probiotika i brusnice se mogu koristiti više puta u toku godine kako bi se održavala zdrava flora digestivnog trakta koja nas čuva od prevelike koncentracije patogenih bakterija.
 2. Higijena je veoma važna – da bi se zaštitio maokraćni kanal od bakterija koje se nalaze oko anusa, potrebno je prati genitalije jednom dnevno običnom vodom, obavezno prije i poslije seksulanog odnosa.
 3. Pijte dosta vode – bakterije se razvijaju u koncentrovanom urinu. Ukoliko uzimate dovoljno vode (8 čaša dnevno) urin će ostati razrijeđen i sistem se ispira.
 4. Često praznite bešiku (u intervalima od 3 sata) – zadržavanje urina može dovesti do rastezanja bešike i smanjiti mogućnost pražnjenja. Ostaci urina mogu dovesti do infekcije.
 5. Odmarajte se.

 

Hiperpigmentacija, crvenilo i iritacija

Učestalo i dugotrajno izlaganje UV zračenju, hormonske promjene (trudnoća, kontraceptivi, menopauza), nanošenje neodgovarajuće kozmetike i parfema, kao i upalne promjene na koži (akne i dr.), mogu dovesti do crvenila na koži, iritacije kože i povećanog stvaranja pigmenta melanina, što se manifestuje pojavom tamnih fleka na koži, hiperpigmentacijom.

 

Pigment melanin može se odlagati  u površinskom sloju kože, epidermisu  ili u dubljem sloju, dermisu, od čega zavisi i uspješnost i intenzitet liječenja ovog estetskog problema. Najčešći oblici hiperpigmenacija su: staračke pjege, sunčane pjege i melasma.

Staračke pjege su estetska anomalija koja se javlja kod svijetlih tipova kože. Pojava staračkih pjega samo je prirodna manifestacija starenja organizma, ali i posljedica ponavljanog i dugotrajnog izlaganja suncu tokom cijelog života. Različiti faktori dovode do toga da se pigmenti na nekim mjestima više nakupljaju, a zbog manjkavog metabolizma ne mogu se ukloniti iz organizma. Staračke pjege se najviše javljaju na dijelovima tijela izloženim suncu (gornje strane šaka, podlaktice, lice, dekolte).

 

Sunčane pjege ili efelide takođe spadaju u estetske anomalije. Najčešće se javljaju kod osoba svijetle ili crvene kose i blijede puti. Nalazimo ih na nosu, obrazima i čelu te rijeđe po dekolteu, ramenima i nadlakticama, a javljaju se već u ranoj dječjoj dobi. Efelide se nasljeđuju. Obično su ljeti izraženije zbog uticaja UV zračenja, dok su zimi bljeđe ili čak nevidljive.

 

Melasma je najčešća promjena pigmenatacije vezana uz trudnoću i istovremenu izloženost suncu bez zaštite od UV zraka. Osim uz trudnoću melasma se može javiti i kod uzimanja kontraceptivnih pilula i nekih drugih lijekova.

 

Kozmetički preparati koji sadrže etarska ulja i supstance koje mogu djelovati kao fotosenzibilizatori (posebno supstance biljnog porijekla), mogu nakon aplikacije i izlaganja suncu uzrokovati hiperpigmentaciju. Parfemi takođe mogu izazvati hiperpigmentacije na fotoeksponiranim područjima i možemo ih povezati sa pigmentacijom na rubnim dijelovima lica i vrata te području oko ušiju gdje se najčešće i nanose.

 

Kleopatrina kupka s mlijekom i medom

 

Drevni rituali vječne ljepote i nakon više od dva milenijuma predstavljaju inspiraciju i osnovu današnje kozmetičke industrije. Najpopularniji mit o ljepoti vezan je za Kleopatru i njenu kupku od mlijeka i meda.

 

Mlijeko sadrži više od 200 vrijednih sastojaka, kao što su mliječna mast, bjelančevine i mliječna kiselina. Ti sastojci su hranjivi za organizam, a istovremeno njeguju kožu, vitalizuju protektivni sistem i podstiču regenerativnu sposobnost kože.
Med veže vlagu u koži i tako je štiti od prekomjernog isušivanja. Osim toga, med sadrži vitamine i bjelančevine slične onima koje se pojavljuju u strukturi kože. Med djeluje poticajno na prokrvljivanje kože, a i izravnava bore zato što ima sličnu pH vrijednost koži.

Savršena terapija u liječenju hiperpigmentacija ne postoji i uobičajeno je da se kreme koriste dugo kako bi se postigli odgovarajući rezultati. Ukoliko se hiperpigmentacija nalazi samo u epidermisu, površinskom sloju kože, lakše je liječenje i brži odgovor pacijenata. Ako pigmentacija zahvata dublje slojeve kože, liječenje će najvjerovatnije trajati duže i biće potrebno nekoliko alternativnih oblika liječenja.

 

U terapiji hiperpigmentacije koriste se preparati za izbjeljivanje s različitim aktivnim supstancama (retinoična kiselina, azelaična kiselina, kojična kiselina, hidrokinon i arbutin te C vitamin). U dermatološkim ordinacijama u terapijske svrhe mogu se primjenjivati hemijski pilinzi, krioterapija, mikrodermoabrazija kože, te terapija laserom. Uz sve navedene tretmane vrlo je važna jaka zaštita od sunca, a osobe koje su sklone hiperpigmentacijama moraju koristiti fotozaštitu tokom cijele godine.

 

Za osnovnu njegu, tretman hiperpigmentisane kože, tretman iritirane kože, crvenila na koži, izuzetne rezultate daje aktivni kozmetički sastojak LactokineTM fluid. Za razliku od ostalih aktivnih kozmetičkih sastojaka koje se koriste za ovu namjenu, preprati sa laktokinom mogu se koristiti tokom cijelog dana i nakon izlaganja suncu.

 

Laktokin se dobija iz mlijeka. Sadrži vrlo vrijedne sastojke kao što su mliječni proteini, vitamini A, D, E, B2 i B12, folna kiselina i kalcijum. Osim toga, najvredniji sastojak laktokina su aktivirane signalne molekule – citokini. Aktivirani citokini u kontaktu sa ćelijama kože, ubrzavaju aktivnost ćelija i omogućavaju ćelijama kože da reaguju brzo i  efikasno na promjene spoljašnje sredine i značajno ubrzavaju njihovu regenerativnu sposobnost.

 • Laktokin smanjuje proizvodnju melanina, pospješuje regenerativnu sposobnost ćelija kože i uspješno otklanja hiperpigmentisane mrlje.
 • Efikasno uklanja staračke pjege, pjege nastale tokom i nakon trudnoće, nakon intenzivnog sunčanja, kao i za vrijeme hormonske kontraceptivne terapije.
 • Smanjuje sintezu medijatora inflamatorne reakcije prostaglandina E2 i otklanja crvenilo na koži izazvano UV zračenjem
 • Stimuliše sintezu kolagena
 • Otklanja neželjene posljedice tretmana kože voćnim kiselinama

Sredina u kojoj se sve brzo mijenja, gdje su izraženi stresogeni faktori, sa visokim stepenom zagađenja, diktira visoku i efikasnu dnevnu zaštitu kože. Efikasna dnevna zaštita jača kožu i omogućava joj da se brže adaptira na promjene spoljašnje sredine.

 

Koža i kosa – ogledalo organizma

Briga za zdravo i lijepo tijelo počinje za stolom jer nedovoljan unos hrane bogate vitaminima vodi ka opštoj slabosti organizma, a ostavlja traga i na koži, kosi i noktima. Slab rast i pucanje kose, sušenje, crvenilo i iritacija kože, ispucale usne i pojava ranica na rubovima usta i oko nosa, te lomljenje noktiju, problemi su koje značajno možemo riješiti adekvatnim unosom vitamina.

 

Vitamini će pomoći koži da postane sjajnija i elastičnija, noktima da budu čvršći i kosi da bude mekša i svilenkastija.

 

Studije su pokazale da je čak 40% slučajeva dermatitisa rezultat nedovoljnog unosa vitamina B skupine prehranom .

Antioksidansi (beta karoten, vitamin C, E, selen) osiguravaju zaštitu od slobodnih radikala i smatra se da mogu usporiti proces starenja.

Vitamin A održava epitelno tkivo zdravim, a njegov nedostatak može izazvati sušenje i ljuštenje kože.

Vitamin C igra ključnu ulogu u formiranju kolagena (vezivnog tkiva) koji je neophodan za zdravu kožu. Dio je antioksidativnog “tria” (uz vitamin E i beta karoten) koji štiti kožu od štetnih uticaja slobodnih radikala, za koje se zna da oštećuju ćelije kože. Važan je kod zacjeljivanja rana i ožiljaka te revitalizira kožu.

Vitamin E je snažan antioksidans, štiti kožu od štetnih oštećenja uzrokovanjih djelovanjem slobodnih radikala. Sprečava oštećenja kože i ujedno jača imuni sistem.

Lifeline Vitalife je pažljivo odabrana formulacija koja sadrži 13 vitamina i 19 minerala, selen i lutein.
Samo jednom tabletom na dan Vitalife zadovoljava 100% Vaših dnevnih potreba za vitaminima i mineralima.

Jača imunitet, poboljšava opšte stanje organizma i utiče na poboljšanje strukture kose, na ljepši ten i čvrstoću noktiju.

Vitalife ispoljava blagotvorno dejstvo na kožu. Sadrži esencijalne tvari pomoću kojih:

 • reguliše izlučivanje masti,
 • štiti kožu od slobodnih radikala i ultraljubičastih zraka,
 • sprečava nastanak akni, ekcema i hiperpigmentacije,
 • održava vlažnost kože i sadržaj kolagena i elastina
 • koži na najbolji prirodni način vraća čvrstoću, elastičnost i sjaj.

Pozitivan efekat Vitalife tablete imaju kod osoba koje su pod stresom te imaju probleme s ispadanjem kose. Vitalife kosu snabdijeva esencijalnim hranjivim tvarima pomoću kojih:

 • jača korijen kose i strukturu vlasi,
 • reguliše izlučivanje sebuma,
 • smanjuje lomljivost kose,
 • vraća kosi sjaj i elastičnost, te
 • poboljšava opšte stanje vlasišta.

Nokti su značajan pokazatelj neravnoteže vitamina i minerala u tijelu i s vremenom vidljivo reaguju na njihov nedostatak. Vitalife nokte opskrbljuje vitaminima C, B i D, folnom kiselinom, željezom, cinkom i magnezijom te na taj način:

 • pomaže rast i jačanje noktiju,
 • vraća im sjaj i čvstoću
 • smanjuje lomljivost i raslojavanje noktiju.

Suva koža sklona ekcemima

Dugi zimski period sa nepovoljnim spoljašnjim faktorima, parno grijanje kao i nedovoljna konzumacija svježeg voća i povrća ostavljaju traga na koži i ona postaje oštećena i dehidrirana. Suva koža je napeta, tanka, nježna i providna. Pore nisu vidljive, koža je mat i bez sjaja, sklona je crvenjenju, ljuštenju, ispucalosti i vrlo ranom nastanku bora. Uz to se često javlja peckanje i svrbež. Suva koža je jako osjetljiva na promjene temperature, vjetar, sunce i hemijske agense. Karakterizuje se smanjenim lučenjem žlijezda lojnica i žlijezda znojnica. To je razlog da se na koži nalazi vrlo oskudan lipidni sloj, što ujedno umanjuje lipidnu barijernu funkciju kože.

Prije ljetnog perioda i izlaganja suncu, kožu je neophodno nahraniti, obnoviti ravnotežu hidrolipidnog sloja i kožu održati vlažnom i elastičnom.

Lifeline® je razvio Linoderm® liniju fitokozmetike sa ciljem da obezbijedi najbolju kompletnu njegu suve i osjetljive kože, sklone stvaranju alergije i ekcema i u potpunosti zadovolji njene potrebe.

Linoderm® kolekcija sadrži ulje žutog noćurka dobijeno metodom hladnog cijeđenja sjemena noćurka. Ulje žutog noćurka dobijeno ovim načinom ekstrakcije posjeduje izvrsne osobine, odlično se apsorbuje u kožu i ispoljava izraženo protivupalno djelovanje, obnavlja barijernu funkciju kože, te smanjuje gubitak vode.

Nakon mjesec dana upotrebe Linoderm® kolekcije zatezanje i suvoća se značajno smanjuju

Linoderm® formula zahvaljujući aktivnim komponentama učinkovito prodire u gornje slojeve kože i ponovo uspostavlja dobro organizovanu slojevitu strukturu lipida u  koži. Linoderm® formula zaustavlja upalne procese i značajno smanjuje transepidermalni gubitak vode.  Smanjuje svrbež, zatezanje i suvoću kože, a ljuspe i pukotine nestaju.

Linoderm ®Mlijeko za tijelo

sadrži ricinusovo ulje, ulje žutog noćurka i med. Pruža koži izvrsnu hidrataciju! Omogućava intenzivnu regeneraciju, ishranu i obnavljanje suve, oštećene i ekcemski izmijenjene kože, kao i idealnu njegu zdrave kože. Zahvaljujući dejstvu ricinusovog ulja, otklanja neprijatan osjećaj suvoće, zatezanja i peckanja i vraća koži elastičnost i sjaj.

Linoderm ® Melem protiv ekcema

je namijenjen za njegu suve i osjetljive kože tijela i lica, za njegu kože kod dermatitisa i ekcema, te za njegu kožnih poremećaja kod beba i male djece. Melem se nanosi u tankom sloju 2-3 puta dnevno. Može se koristiti uporedo uz terapiju kortikosteroidima. Linoderm® melem smiruje svrbež, a ljuspe i pukotine na koži nestaju, regeneriše kožu i čini je glatkom i mekom. Ukoliko se koristi dovoljno dugo (1-2 mjeseca) melem sprečava ponovnu pojavu ekcema.

Linoderm® Hidratantna krema za lice

svojim aktivnim sastojcima hrani, regeneriše i njeguje izuzetno osjetljivu kožu lica. Namjenjena je za njegu izrazito suve, normalne i zrele kože lica. Obnavlja površinski sloj kože, hidrira, sitnije bore postaju manje vidljive, osvježava kožu i štiti je od spoljašnjih uticaja. Pogodna je za njegu izuzetno osjetljive kože lica, koja je sklona alergijama i ekcemima.

Linoderm® krema protiv pjega i fleka smanjuje proizvodnju melanina, pospješuje regenerativnu sposobnost ćelija kože i uspješno otklanja hiperpigmentisane mrlje bilo da su to staračke pjege, pjege nastale tokom trudnoće, nakon intenzivnog izlaganja suncu, ili za vrijeme hormonske kontraceptivne terapije. Linoderm zahvaljujući aktivnim komponentama oklanja crvenilo na koži. Sadrži zaštitne UV filtere tako da sprečava starenje kože i nastajanje novih fleka. Nakon 4 sedmice upotrebe tretirane površine postaju svjetlije, ali se preporučuje i duža upotreba radi prevencije s obzirom da je ova krema potpuno neškodljiva za zdravu kožu.

Linoderm kolekcija je potpuno prirodna i neškodljiva i može se koristiti neograničeno dugo i kod djece.

Hiperpigmentacija

Sunčane i staračke pjege predstavljaju bezopasan, ali za većinu suvišan i nepoželjan poremećaj pigmentacije. Radi se o žutosmeđim nakupinama, više ili manje intenzivne boje, koje se pojavljuju na suncu izloženim dijelovima tijela (najčešće zahvata nadlanice, obraze i nos te područje dekoltea). Mogu se pojaviti i na ramenima, leđima i drugim dijelovima tijela.

Pjege nastaju zbog nakupljanja pigmenta melanina u površinskom sloju kože. Melanin je smeđi pigment odgovoran za boju kože. Glavna uloga melanina je zaštita dubljih slojeva kože od negativnog uticaja ultraljubičastih zraka.

Osim sunčanih i staračkih pjega, susrećemo se i sa pigmentnim mrljama koje su posljedica određenih hormonskih poremećaja kod uporabe oralnih kontraceptiva ili za vrijeme trudnoće. Fleke nastale u trudnoći se, u najvećem broju slučajeva povlače nekoliko mjeseci nakon porođaja. Nekada se ipak desi da ne dođe do potpunog povlačenja i tada se preporučuju kreme za izbjeljivanje kože i pilinzi.

Pigmentne mrlje mogu nastati i u klimakteriju zbog smanjenog djelovanja spolnih hormona, kao i kod nekih bolesti jetre.

Lifeline je kreirao specijalnu kremu u okviru kolekcije Linoderm, za tretman hiperpigmentisane kože koja se može koristiti u toku cijele godine!

Linoderm krema protiv fleka

 • uspješno otklanja hiperpigmentisane mrlje bilo da su to staračke pjege, pjege nastale tokom trudnoće, nakon intenzivnog sunčanja, ili za vrijeme hormonske kontraceptivne terapije!
 • Zahvaljujući aktivnim komponentama Linoderm krema otklanja crvenilo na koži te je idealna za tretman kože poslije sunčanja. Sadrži zaštitne UV filtere tako da štiti kožu od štetnog sunčevog zračenja prilikom svakodnevnog izlaganja suncu, usporava starenje kože i sprečava pojavu novih pjega.
 • Krema ima izuzetnu hranjivu vrijednost za kožu, smanjuje proizvodnju melanina i pospješuje regenerativnu sposobnost ćelija kože

Nakon 4 sedmice upotrebe površine tretirane Linoderm kremom protiv fleka postaju svjetlije, ali se preporučuje i duža upotreba radi prevencije s obzirom da je ova krema potpuno neškodljiva za zdravu kožu.